Research article
Karakterisasi Morfologi Daun dan Anatomi Stomata pada Beberapa Species Tanaman Jeruk (Citrus sp)

Under a Creative Commons license

Abstract

Penelitian ini merupakan penelitian eksplorasi yang dilakukan di Negeri Liang Kec. Salahutu pada bulan Maret hingga April 2017. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui karakteristik morfologi daun dan karakteristik anatomi stomata pada beberapa species tanaman jeruk (Citrus sp).  Hasil penelitian menunjukkan bahwa, karakteristik morfologi daun pada ke-4 spesies tanaman jeruk yaitu Jeruk manis (Citrus sinensis),  Jeruk nipis (Citrus aurentifolia), Jeruk purut (Citrus hystrix D.C.) dan Jeruk cui (Citrus microcarpa) memiliki perbedaan yang tampak jelas baik pada warna daun, bentuk daun,  permukaan daun, tepi daun (jumlah gerigi) serta ukuran panjang dan lebar daun. Sebaliknya karakteristik anatomi stomata dan sel epidermis pada ke-4 species terutama pada permukaan daun bagian bawah (abaxial) memiliki kesamaan. Bentuk sel epidermis daun dari ke-4 spesies terdiri atas selapis sel dengan bentuk  yang bervariasi antara satu sel dengan sel lainnya, demikian pula pada tipe stomatanya. Tipe stomata pada ke-4 species tanaman jeruk adalah tipe parasitik yaitu setiap sel penjaga bergabung dengan satu atau lebih sel tetangga dengan sumbu membujurnya sejajar dengan sumbu sel penjaga dan apertur.  Sebaliknya kesamaan bentuk sel epidermis dan tipe stomata berbeda dengan hasil analisis kerapatan dan indeks stomata pada ke-4 spesies tanaman jeruk.  Kerapatan dan indeks stomata pada ke-4 spesies tanaman jeruk berbeda nyata antar species bedasarkan hasil uji statistik. Karakteristik anataomi dari bentuk sel epidermis dan tipe stomata inilah yang kemungkinan digunakan dalam sistem taksonomi untuk mengelompokan berbagai species tanaman jeruk dalam takson yang sama.

Keywords

Characterization
Morphology
Anatomy
Stomata
Citrus plant
Citrus sp.

Funding Information

UMMU Ternate

Declarations

License and permission

Creative Commons LicenseThis article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0), which permits use, sharing, adaptation, distribution and reproduction in any medium or format, as long as you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons licence, and indicate if changes were made. The images or other third party material in this article are included in the article's Creative Commons licence, unless indicated otherwise in a credit line to the material. If material is not included in the article's Creative Commons licence and your intended use is not permitted by statutory regulation or exceeds the permitted use, you will need to obtain permission directly from the copyright holder.

Publisher's Note

Sangia Publishing remains neutral with regard to jurisdictional claims in published maps and institutional affiliations.

Ethical approval acknowledgements

No ethical approval required for this article.

Competing interest

No conflict of interest has been declared by the authors.

Supplementary files

Data sharing not applicable to this article as no datasets were generated or analysed during the current study, and/or contains supplementary material, which is available to authorized users.

References (1)

Adelina S. O., Adelina E., Hasriyanty. 2017. Identifikasi Morfologi Dan Anatomi Jeruk Lokal (Citrus sp) Di Desa Doda Dan desa Lempe Kecamatan Lore Tengah Kabupaten Poso. E-J. Agrotekbis 5 (1) : 58 – 65. Februari 2017.

Albrigo dan Carter, 1977. Keanekaragaman Daun Jeruk. UGM Press : Yogyakarta.

Aviarganugraha, 2012. Keanekaragaman Jenis Jeruk. Balai Pustaka : Jakarta.

Budiyati E., 2014. Keragaman Plasmanutfah Jeruk dan Pengembangannya Sebagai Subtitusi Buah Impor. [Artikel]. Balai Penelitian Tanaman Jeruk dan Buah Subtripoka. Balitbangtan-Kementerian Pertanian : Jakarta.

Coile, 1995. Tanaman Jeruk Secara Umum. Erlangga : Jakarta.

Direktorat Jenderal Hortikultura. 2006. Pedoman Pelepasan Varietas Hortikultura : Jakarta.

Lakitan B., 2007. Anatomi Daun Jeruk Cet IV. Penebar Swadaya : Jakarta.

Fahn A., 1990. Plant Anatomy. 4th. Pergamon Press : New York.

Karsinah, 2000. Keanekaragaman Genetik Tanaman Jeruk. Pustaka : Jakarta.

Levit J., 1951. Frost, Drought and Heat Resistance. Annual Review of Plant Physiology 2 (4) : 245 – 268.

Miskin E. K., Rasmusson D. C., and Moss D. N., 1972. Inheritance and Physiological Effects os Stomatal Fecuency in Barley. Crop Sciences 12 (18) : 780 – 783.

Putri M., 2012. Morfologi Daun Secara Umum. Departemen Pendidikan Nasional : Jakarta.

Sass J. E., 1951. Botanical Microtechnique. The Iowa State College Press : Iowa.

Tuasamu Y., 2009. Toleransi Hotong (Setaria italica L. Beauv) pada Berbagai Cekaman Kekeringan : Pendekatan Anatami dan Fisiologi. [Tesis]. Pasca Sarjana IPB : Bogor.

Bibliographic Information

Verify authenticity via CrossMark

Cite this article as:

Tuasamu, Y., 2018. Karakterisasi Morfologi Daun dan Anatomi Stomata pada Beberapa Species Tanaman Jeruk (Citrus sp). Agrikan: Jurnal Agribisnis Perikanan 11(2): 85-90. https://doi.org/10.29239/j.agrikan.11.2.85-90
  • Submitted
    29 October 2018
  • Revised
    18 November 2018
  • Accepted
    Not available
  • Published
    18 November 2018
  • Issue date
    26 November 2018

Keywords

Yati  Tuasamu

YatiTuasamu, Faculity of Teachership and Science Education, Darussalam University, Ambon, Indonesia. yatituasmu@gmail.com

View full text

Disclaimer: All claims expressed in this article are solely those of the authors and do not necessarily represent those of their affiliated organizations, or those of the publisher, the editors and the reviewers. Any product that may be evaluated in this article or claim that may be made by its manufacturer is not guaranteed or endorsed by the publisher.

Comments on this article
By submitting a comment you agree to abide by our Terms and Community Guidelines. If you find something abusive or that does not comply with our terms or guidelines please flag it as inappropriate.