Stipwunaraha Media & Publishing Group
Volume 10, Issue 2, October 2017, Pages 22-28 | Cite as
  • Open Access
  • Peer-reviewed Article

Pengaruh pemberian pakan ragi metode tetes dengan dosis yang berbeda terhadap kepadatan Brachionus plicatilis

1
Universitas Darusallam Ambon, Indonesia.
2
Universitas Darusallam Ambon, Indonesia.
3
Balai Perikanan Budidaya Laut Ambon, Indonesia.
4
Balai Perikanan Budidaya Laut Ambon, Indonesia.
Corresponding Author
https://doi.org/10.29239/j.agrikan.10.2.22-28
Open Access
  • 418 views
  • 51 download

Abstract

Brachionus plicatilis merupakan jenis zooplankton yang berperan penting sebagai pakan hidup bagi berbagai jenis ikan yang dibudidayakan. Keunggulan Brachionus plicatilis sebagai pakan adalah ukurannya kecil (150-220 µm), berenang lambat sehingga mudah dimangsa oleh larva, waktu kultur relatif singkat, laju reproduksi tinggi, kandungan gizi cukup tinggi serta dapat diperkaya dengan asam lemak dan antibiotik. Ragi merupakan jenis pakan alternatif bagi Brachionus plicatilis yang umumnya digunakan apabila kultur fitoplankton tidak mencukupi. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui pengaruh dosis pakan ragi metode tetes yang terbaik untuk kepadatan Brachionus plicatilis dan dilaksanakan pada bulan September 2014, di Balai Perikanan Budidaya Laut Ambon. Penelitian ini menggunakan RAL yang terdiri dari tiga perlakuan dosis ragi yaitu A=0,3 gram, B=0,6 gram dan C= 0,9 gram dengan kepadatan awal Brachionus plicatilis sebanyak 50 ind/ml setiap perlakuan. Setiap perlakuan dilakukan sebanyak tiga kali ulangan. Hasil penelitian mendapatkan puncak kepadatan Brachionus plicatilis terjadi pada hari kedelapan yaitu dosis 0,9 gram dengan kepadatan sebesar 102 ind/ml, dosis 0,6 gram dengan kepadatan 52 ind/ml dan dosis 0,3 gram dengan kepadatan 29 ind/ml. Analisa statistik mendapatkan dosis ragi 0,9 gram memberikan pertumbuhan yang lebih baik bagi Brachionus plicatilis. Parameter lingkungan mendukung pertumbuhan Brachionus plicatilis.

Keywords

Pakan Ragi, Metode Tetes, Brachionus plicatilis
These keywords were added by the authors and not by machine. This process is static and keywords cannot be updated except using algorithms or other reasons.

Full Text:

Download PDF (Bahasa Indonesia) (531KB) to read the full article text
Note: Downloadable document is available in Id

Supplementary files

Data sharing not applicable to this article as no datasets were generated or analysed during the current study, and/or contains supplementary material, which is available to authorized users.

Declarations

Competing interests

The authors declare that they have no competing interests.

Funding Information

UNIDAR

Publisher's Note

Sekolah Tinggi Ilmu Pertanian Wuna remains neutral with regard to jurisdictional claims in published maps and institutional affiliations.

Open Access

This article is distributed under the terms of the Creative Commons International License URL (https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons license, and indicate if changes were made.

References

Boyd C.E. 1982. Water quality management for fish culture. Elsevier. Science publishers B.V. Amsterdam : 318 pp

Chilmawati, D dan Suminto. 2009.Pengaruh Penggunaan Ragi Roti, Vitamin B12 dan Vitamin C Sebagai Bahan Pengkaya Pakan Terhadap Pertambahan Populasi Brachionus plicatilis. Jurnal Saintek Perikanan Vol. 5, No. 2, 2010 : 47 - 53

Christiansen, M.E. and W.T. Yang. 1976. Feeding Experiment on the Larva of Fiddler Crab Uca pugilatot (Brachyura, Ocypodidae), Reared in the Hatchery. Aquaculture, 8:91-98.

Dhert, P. 1996. Rotifers. In : P. Lavens and P. Sorgeloos (ed). Manual on the production and use of live food for aquaculture. FAO Fisheries Technical Paper, 361. FAO, Rome : 49-77

Frank dan Terry. 1987. Manual Culture Plankton Fulks W, and Main KL, editors.1991. Rotifer and Microalgae Culture Systems. Proceeding of US-Asia Workshop. Honolulu, Hawaii: The Oceanic Institute,:1-364.

Giliberto, S. and Mazzola. 1981. Mass Culture of Brachionus plicatilis With an Integrated System of Tetraselmis suecica and Saccharomyces cerevisiae. J. Word Maricul. Soc., 12(2):61-62.

Guhfran, 2007. Budidaya Ikan Laut Di Keramba Jaring Apung Iksan.,

M.Junaidi., A.Mukhlis. 2015. Pengaruh Pemberian Ragi Roti Dengan Dosis yang Berbeda Terhadap Pertumbuhan Brachionus plicatilis. Jurnal Biologi Tropis, Volume 15 (2) : 121-129.

Isnansetyo, A. dan Kurniastuty. 1995. Teknik Kultur Phytoplankton dan Zooplankton Pakan Alami untuk Pembenihan Organisme Laut. Kanisius. Yogyakarta.

Lubzens, E., A. Tandler, and G. Minkoff. 1989. Rotifers as Food in Aquaculture. Hydrobiologia, 186/187:387-400.

Lubzens, E. and O. Zmora. 2003. Production and Nutritional Value of Rotifer. In : Life Feeds in Marine Aqua-culture. J.G Str ttrupand LA: Mc Evoy (Eds). Blackwell science Ltd oxford. U.K. : 17-64

Novita, N., S.Karina., N.Nurfadillah. 2017. Pengaruh Pemberian Dedak Padi Hasil Fermentasi Ragi (Saccharomyces cerevisiae) Terhadap Pertumbuhan Rotifera (Brachionus plicatilis). Jurnal Ilmiah Mahasiswa Kelautan dan Perikanan Unsyiah, Volume 2, Nomor 2 : 268-276

Rachmasari, M. 1989. Studi Pertumbuhan Rotifer Brachionus plicatilis dengan Pakan Chlorella sp, Tetraselmis dan Ragi Roti. Skripsi. Fakultas Perikanan, Institut Pertanian Bogor. 72 hlm.

Redjeki S., R. Purba dan P.T. Evianto 1993. Pengkayaan Rotifer untuk Meningkatkan Pertumbuhan dan Kelangsungan Hidup Larva Kakap Putih Lates calcarifer. Jur. Pen. Bud. Pantai 9 (5) : 65-75.

Redjeki, S.1999. Budidaya Rotifer (Brachionus plicatilis). Oseano Volume XXIV Nomor 2 : 27-43

Rina P. Astuti, Sophia L. Sagala, Gunawan, Gede S. Sumiarsa, dan Philip T. Imanto. 2012. Optimasi Dosis Dan Frekuensi Pakan Dalam Produksi Rotifer (Brachionus rotundiformis). J.Ilmu dan Teknologi Kelautan Tropis, Vol. 4, No. 2, Hlm. 239-246.

Roosharoe, I. 2006. Mikologi Dasar Dan Terapan Yayasan Obor Indonesia, Jakarta.Hlm. 56-64

Rumakat, A.F.P. 2014. Laporan Praktek Kerja Lapangan. Teknik Kultur Brachionus plicatilis dengan Pemberian Ragi Metode Tetes. Fakultas Perikanan Universitas Darussalam Ambon.

Rusdi, I. 1997. Pertumbuhan Populasi Rotifer (Brachionus rotundiformis) Type-S Pada Suhu Yang Berbeda di Laboratorium. J. Penelitian Perikanan Indonesia, 3(4):62-66.

Sahandi, J., and H. Jafaryan. 2011. Rotifer (Brachionus plicatilis) culture inbatch system with suspension of algae (Nannochloropsis oculata) and bakery Yeast (Saccharomyces cerevisiae). AACL Bioflux, 4(4) : 526-529

Waspada, Mayunar, dan T. Fatoni. 1991. Upaya Peningkatan Gizi Rotifer Brachionus plicatilis Untuk Menunjang Keberhasilan Pembenihan Kerapu Macan E. Fuscoguttatus. J. Penel. Budidaya Pantai, 7(2):73-80.

Wati, M. dan P.T. Imanto. 2009. Kultur Rotifer Dengan Beberapa Jenis Pakan dan Kombinasinya. J. Riset Aquakultur, 4(3):349-359

Yu J.P. and K. Hirayama. 1986. The Effect of un-ionized Ammonia on the Population Growth of the Rotifer, Brachionus pticatilis in Mass Culture. Bull. Japan, Soc. Sci. Fish 52 (9) : 1509-1513.

Zar, J.H.1999. Biostatical Analysis 4th Edition. Simon and Schuter An Viacom Company, USA pp 616.


Copyright

© Agrikan: Jurnal Ilmiah Agribisnis dan Perikanan 2017. Hosting by Stipwunaraha Research Media.

Creative Commons LicenseThis article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons license, and indicate if changes were made. The Creative Commons Public Domain Dedication waiver (http://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/) applies to the data made available in this article, unless otherwise stated.

About this article

Verify currency and authenticity via CrossMark
Cite this article as: if using Mendeley click here
Padang, A., Subiyanto, R., Marwa, M., & Aditya, F., 2017. Pengaruh pemberian pakan ragi metode tetes dengan dosis yang berbeda terhadap kepadatan Brachionus plicatilis. Agrikan: Jurnal Agribisnis Perikanan 10(2): 22-28. https://doi.org/10.29239/j.agrikan.10.2.22-28
  • Revised

    Not available

  • Accepted

    Not available

  • Published

    7 October 2017

  • DOI

    https://doi.org/10.29239/j.agrikan.10.2.22-28

  • Publisher Name

    Sekolah Tinggi Ilmu Pertanian Wuna

  • Print ISSN

    1979-6072

  • Online ISSN

    2621-0193

Subject

  • Pakan Ragi, Metode Tetes, Brachionus plicatilis
  • These keywords were added by the authors and not by machine. This process is static and keywords cannot be updated except using algorithms or other reasons.

This article can be traced from

Refbacks

  • There are currently no refbacks.

Comments

By submitting a comment you agree to abide by our Terms and Community Guidelines. If you find something abusive or that does not comply with our terms or guidelines please flag it as inappropriate.